← Terug naar overzicht

Herfst 2019

© Boris Bruegel

Dans en onderzoek Editoriaal

Denken in beweging

Timmy De Laet

Is een dansend lichaam ook een denkend lichaam? Choreografie wordt vaak beschouwd als een kwestie van verworven techniek of als de uitdrukking van intuïtieve impulsen. Een teveel aan bewustzijn of …

Lees dit artikel →

Dans en onderzoek

Eenmaal rond de schouwburg. Wandelen als choreografische praktijk

Martin Nachbar

Wandelen, kuieren, lopen – het zijn dagelijkse handelingen die iedereen vaak onbewust doet. Maar het zijn ook bewegingsvormen die het onderwerp van choreografisch onderzoek kunnen uitmaken. In dit …

Lees dit artikel →

Dans en onderzoek

Hedendaags dansonderwijs. Hiaten en ambities

Natalie Gordon, Caroline D'Haese

Dansonderwijs staat vandaag de dag voor vele uitdagingen. Zowel onze samenleving als het veld van de hedendaagse dans zijn de voorbije jaren zodanig veranderd dat dansdocenten zich genoodzaakt zien …

Lees dit artikel →

Dans en onderzoek

Interdisciplinariteit tot de tweede macht

Jonas Rutgeerts, Anneleen Masschelein, Pascal Delheye, Benedicte Vanwanseele, Frederik Truyen

Hoewel verschillende vormen van dansonderzoek zichzelf bestempelen als interdisciplinair en open, liggen de gebruikte modellen van interdisciplinariteit in de praktijk behoorlijk ver uit elkaar. In …

Lees dit artikel →

Artistieke bijdrage

Precipitaten*

Robbert&Frank Frank&Robbert

Geïnspireerd door de grottekeningen van Lascaux, Egyptische hiëroglyfen en protoschriften uit Mesopotamië, werkt het kunstenaarsduo Frank&Robbert Robbert&Frank aan nieuwe objecten waarin ze …

Lees dit artikel →

De natuur aan zet. Maria Lucia Cruz Correia’s performance Voice of Nature: The Trial

Lieze Roels

De artistieke praktijk van de Belgisch-Portugese kunstenares Maria Lucia Cruz Correia wordt gekenmerkt door een grondige aandacht voor de ecologische uitdagingen en wandaden die het hedendaagse …

Lees dit artikel →

Beelden in transitie. Recyclage en destructie in beeldhouwkunst

Nicolas Baeyens

Wat kan in onze snel veranderende wereld de betekenis zijn van een traag en per definitie statisch medium als beeldhouwkunst? Die vraag staat centraal in het werk en onderzoek van beeldhouwer Nicolas …

Lees dit artikel →

Stilte dirigeren. Michael Maierhofs gebruik van gedirigeerde en gemeten stiltes

Thomas R. Moore

Stiltes zijn een essentieel onderdeel van muziek. Wanneer stilte nauwkeurig wordt gemeten, zoals in Michael Maierhofs Zonen 6 voor gitaarorkest, kan deze een hele compositie structureren en de …

Lees dit artikel →

Dialoog

An Equal Music

Eugeen Schreurs

In het onderzoeksproject An Equal Music bestudeerde hoboïst Luk Nielandt de verbinding tussen oude instrumenten (pommers of schalmeien als voorlopers van de hobofamilie) en nieuwe instrumenten (de …

Lees dit artikel →

Ex Libris

Het succes van mechanische muziek en de sociale keerzijde van de medaille

Jan Dewilde

Grafofoon van Columbia Phonograph Co. New York & Paris, eind negentiende eeuw (privécollectie JD). © Jan Dewilde Klinkende muziek – en bij uitbreiding alle geluid – is uitermate vluchtig, niets …

Lees dit artikel →

Recensie

Meer dan ooit een compagnon de route

Matthias Heyman

Gebhardt, Nicholas, Nichole Rustin-Paschal and Tony Whyton, red. The Routledge Companion to Jazz Studies. New York and Londen: Routledge, 2019. 481 pp. ISBN: 97811382311609 Tussen 2010 en 2013 liep …

Lees dit artikel →

Recensie

Handboek voor toneelschrijvers?

Klaas Tindemans

Christophe, Nirav. Tienduizend idioten. Poëtica, schrijfproces en pedagogie van het hybride theaterschrijven vanuit Bakhtins ‘Meerstemmigheid’. Amsterdam/Utrecht, International Theatre and Film Book …

Lees dit artikel →