← Back to overview

Spring 2017

Charlotte Lybeer, Jes from the Epidermis II series, 2014

Editorial

Multiple welcomes

Willem de Wolf

Onderzoek staat in sommige artistieke kringen voor alles wat in de buurt komt van het ‘onder woorden brengen’, van de ondergraving van de intuïtie, van de aantasting van de ruimte voor het onlogische, voor trivialiteit, voor het onverantwoorde, het onverantwoordelijke en het vrije.

Read this article →

metaFORUM

Against the supplement. Some reflections on artistic research

Dieter Lesage

Als reactie tegen academische tendensen die artistiek onderzoek willen conformeren aan wetenschappelijke standaarden, houdt Dieter Lesage een pleidooi voor de erkenning van kunst als een specifieke vorm van schrijven.

Read this article →

The tip of the tongue: prologue

Pieter De Buysser

Het puntje van de tong is een planetariumvoorstelling die ontstond in de context van de PARS. Ook vandaag de dag lijken kosmische dimensies in kunst en wetenschap opnieuw aan de (politieke) orde.

Read this article →

“And I think to myself what a wonderful world.” Looking for Louis Armstrong’s Brussels' collage

Matthias Heyman

Matthias Heyman ging op zoek naar de origine van een collage van de hand van de bekende jazztrompettist en -vocalist Louis Armstrong, en ontdekte enkele onverwachte connecties tussen de wereldster en het avant-gardistische kunstmilieu uit het België.

Read this article →

Fact as fiction Artistic contribution

Epidermis II

Charlotte Lybeer

As a photographer Lybeer combines the curiosity of the journalist researching actual phenomena, the empathy of the detective infiltrating enclosed worlds, and the sensibility to capture the way fiction transforms reality.

Read this article →

Shakespeare in the Low Countries

A Mid Summer Night's Dream. An anniversary performance by KNS as a run-up to a 'new style'

Toon Brouwers

Naar aanleiding van het Shakespearejaar, vierhonderd jaar na de dood van de beroemde auteur, schreef Toon Brouwers een bijdrage over een memorabele voorstelling van Shakespeare in Antwerpen.

Read this article →

Ex Libris

Found it! Four musical scores, five (?) compositions by Gaspare Spontini

Jan Dewilde

Een uitzonderlijke partiturenvondst, die door het Nederlandse tijdschrift Luister werd omschreven als ‘de grootste muziekhistorische vondst van de eenentwintigste eeuw’.

Read this article →

metaFORUM Review

Display or criticism? An exemplary book on art and research

Klaas Tindemans

Dit boek is geen relict van een tentoonstelling, het biedt wel een inkijk in het relatief grote magazijn van de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten waarin het artistiek onderzoek opgeslagen ligt – materieel, digitaal en/of virtueel.

Read this article →

Review

Meditation at the world's edge

Kevin Voets

Wim Henderickx’ eerste symfonie vormt een even verbluffende demonstratie van compositorisch vakmanschap als een indrukwekkende getuigenis van authentieke en originele artistieke inspiratie.

Read this article →

Review

A kaleidoscopic view on Stravinsky

Jan Dewilde

Dit door Massimiliano Locanto geredigeerde boek is affirmatief: Stravinsky – de mens, de mythe en zijn muziek – heeft het postmodernisme overleefd.

Read this article →