← Back to overview

Summer 2017

Alessio Capone, Youth, 2016 (3D image)

metaFORUM Editorial

No epistemology

Pascal Gielen

Het onderzoek in de kunsten mist een epistemologie’ stelde cultuur- en mediatheoreticus Giaco Schiesser tijdens een van de onderzoeksseminaries die het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) afgelopen academiejaar organiseerde.

Read this article →

'Ich hätte gerne mitgemacht.' The Lesfestival as an answer to shifts in theatre

Willem de Wolf

De praktijk voor de repertoire- en ensembletoneelspeler lijkt te veranderen. Het is de vraag of een toneelschool zich moet aanpassen aan bewegingen in het veld.

Read this article →

The unethical shot

Ellen Vermeulen

Documentairemaakster Ellen Vermeulen maakte met Catch-19to25 een film over een vluchtelingenboot. De vertoning van de film werd echter
tegengehouden omdat het laatste shot als onethisch werd beschouwd. In deze tekst kaatst Vermeulen de ethiekvraag terug naar wie haar film wil censureren.

Read this article →

Museum Mayer van den Bergh Artistic contribution

New stories. A visual dialogue with Fritz Mayer van den Bergh's photographic archive

Charlotte Lybeer, Els Vanden Meersch, Inge Henneman, studenten

Een vijftiental fotografiestudenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen creëerde nieuwe beelden en verhalen, geïnspireerd door het kastelenalbum en de stapel cartes de visites die bewaard worden in het archief van het Museum Mayer van den Bergh.

Read this article →

Museum Mayer van den Bergh

The Museum of Internet

Nanó Wallenius

It has never been easier for people to get their hands on pictures and photographs. Of course many artists have realized this as well. Nowadays we see artists of various ages referencing the internet …

Read this article →

Museum Mayer van den Bergh

Whodunit. Looking for the chateau album's photographer

Inge Henneman

In een onderzoeksproject van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (in samenwerking met ARIA, het Antwerp Research Institute for the Arts), dat uitmondde in een tentoonstelling, werden de historische en de artistieke blik op het archief van Fritz Mayer van den Bergh met elkaar verweven.

Read this article →

Le docteur miracle. Revival of the musical comedy

Stijn Saveniers

In 1856 won Charles Lecocq met Le docteur miracle een compositiewedstrijd voor een nieuwe theatervorm: de opérette. Lecocq en zijn werk zijn grotendeels vergeten, en de operette maakt geen deel meer uit van het professionele cultuuraanbod.

Read this article →

Ex Libris

On ‘versche mosselen’ and ‘warme pataters’: A cry from 1752, or the sound of the city

Jan Dewilde

Het genre van de straat- of marktroep ontstond al in de dertiende eeuw en gaat terug op de deels geroepen, deels gezongen slagzinnen van marktkramers en venters.

Read this article →

Review

The road to dialogue

Yannick Geens

Een blik op het eerste onderzoeksfestival van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Read this article →

Review

‘Hier is de zanger’: A biography of Wannes Van de Velde

Jan Dewilde

In tegenstelling tot politieke en literaire biografieën, is het aanbod aan voldragen muziekbiografieën bij ons zeer schaars, zeg maar zo goed als niet bestaand. De publicatie vorig jaar van een bijna vuistdikke biografie over Wannes Van de Velde (1937-2008) was dan ook welkom.

Read this article →

Review

‘Kinder, schafft Neues!’ The progressive Wagner

Benjamin Verhoeven

Het is merkwaardig dat de teksten van Wagner pas in de eenentwintigste eeuw voor het eerst in het Nederlands verschijnen. Want ook voor wie niet behoort tot de ingewijden van een ‘wagnergenootschap’ wordt Richard Wagner nu een stuk inzichtelijker.

Read this article →

Review

From text to performance (& back)

Johan Pas

Kunsthistorica Liesbeth Decan is verbonden aan de LUCA School of Arts in Brussel en doceert er onder meer fototheorie en geschiedenis van de fotografie. Haar doctoraatsonderzoek kreeg vorm in de tentoonstelling Van Broodthaers tot Braeckman: Fotografie in de beeldende kunst in België in het M HKA.

Read this article →