← Terug naar overzicht

Herfst 2021

Stilaan ontwaken we uit een wereld die de onze niet leek. We mogen en kunnen terug de straat op, leven en beleven met velen. De nood aan dialoog en engagement is groot. Daarvan getuigt ook dit nieuwe herfstnummer van FORUM+. Het nummer bruist van de inzichten, kaders en voorbeelden die aanzetten tot reflectie over onze rol in de maatschappij: van dramaturgie tot juweelontwerp, van fotografie tot meertalige poëzie.

Mashid Mohadjerin

Editoriaal

Maak de wereld wakker

Julie De Smedt

Beste mens, beste onderzoeker, beste kunstenaar, Stilaan ontwaken wij. Uit een wereld die de onze niet leek. En toch de onze was. Een werkelijkheid die zich meer dan ooit via digits en bleeps …

Lees dit artikel →

Dramaturgische analyse: een relationele benadering

Liesbeth Groot Nibbelink, Sigrid Merx

In deze bijdrage benaderen we de dramaturgische analyse op een relationele manier. Als essentiële onderdelen van elk performance-event onderscheiden we: compositie, de aanspreking van de toeschouwer …

Lees dit artikel →

‘On Becoming a Sound Object’: Noisemuziek als praktijk binnen het nieuw materialisme

Camilla Peeters

In ‘On Becoming a Sound Object’ argumenteert Camilla Peeters dat noise als muziekstroming een plaats heeft binnen het new materialism. Ze combineert de muziektheorieën van Paul Hegarty en François …

Lees dit artikel →

Hugo D'Alesi's Maréorama. Het spektakel van de Middellandse Zee herontdekt en gedeconstrueerd

Sofie Deckers

In het jaar 1900 zette de grafisch ontwerper Hugo d’Alesi een bootreis op de Middellandse zee in scène voor het diverse publiek van de Wereldtentoonstelling in Parijs. In dit essay ontleedt …

Lees dit artikel →

luisteren naar luisteren | luisterbrief

Sarah Vanhee, Flore Herman

Tijdens haar doctoraatsonderzoek bodies of knowledge - the public space as a forum for the exchange of repressed or underexposed knowledge probeert Sarah Vanhee een uitwisseling van onderbelichte …

Lees dit artikel →

Artistieke bijdrage

‘Sieraden, materie, tijd: de ware kost van een juweel’. Een weg doorheen sociale contexten, op zoek naar de ware kost van een sieraad.

Saskia Van der Gucht, Irma Földényi

‘Sieraden, materie, tijd: de ware kost van een juweel’ focust op de sociale contexten van de kostbare metalen die we uit de aarde opdiepen – contexten die te maken hebben met productie, handel, …

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen

Bouwen op basis van meertalig gebabbel. Over de politieke waarde van het kunstproject ‘Toren van Babel’

Hanka Otte

In de zomer van 2019 verrees op de voormalige Slachthuissite op de Dam in Antwerpen de 'Toren van Babel'. Met dit kunstproject brachten kunstenaarscollectief Rooftoptiger en dichter Maud Vanhauwaert …

Lees dit artikel →

Recensie

Maud Vanhauwaert: Het stad in de stadsdichter

Toon Brouwers

Het stad in mij Antwerpen was de eerste Vlaamse stad met een stadsdichter. Het behoort (nog) niet tot de traditie dat de stadsdichters een uitgebreide zelfevaluatie maken en/of uit de doeken doen …

Lees dit artikel →

Recensie

Tussen spel, performance en publiek

Falk Hübner

Lees dit artikel →