← Terug naar overzicht

Zomer 2019

Wendy Morris, foto: Myrthe Baptist

Editoriaal

Ik ga op reis en ik neem mee...

Leen Engelen

In haar beeldbijdrage aan dit nummer verkent kunstenares Wendy Morris vreemde contreien. Het uitgangspunt van haar onderzoek – dat ze zelf toepasselijk als een tussenstation omschrijft – is een …

Lees dit artikel →

Symbolisme en het kunstlied in België (1884-1950). Een nieuwe esthetiek voor muziek op symbolistische gedichten

Pauline Lebbe

In de periode tussen de jaren 80 van de negentiende eeuw en de Tweede Wereldoorlog was België een belangrijk internationaal kunstcentrum. In het bijzonder vond de symbolistische stroming er toen …

Lees dit artikel →

Jazz zingen, hoe doe je dat? Stijl, klank en stemgebruik in Vocal Jazz

Katrien Van Opstal

Jazz zingen, hoe doe je dat? Letterlijk. Tot enkele jaren terug was het vormen en kiezen van mijn klank gebaseerd op luisteren, imitatie en intuïtie. Vaak had ik het gevoel dat mijn klank voor een …

Lees dit artikel →

Artistieke bijdrage

De koffer

Wendy Morris

De koffer staat in de studio. Leeg. De duizenden brieven die er ooit in gepropt zaten, zijn intussen gesorteerd op datum, gelogd, gelezen, sommige uitgetypt en andere gefotografeerd. Muriel Leysen, …

Lees dit artikel →

Oedipus aan de oevers van de Nijl. Arabische bewerkingen van een Griekse tragedie

Erwin Jans

Het Vlaamse theater wordt steeds vaker geconfronteerd met het verwijt ‘te wit’ te zijn op alle mogelijk niveaus: van de interne organisatie over de acteurs tot het repertoire. In deze bijdrage breekt …

Lees dit artikel →

Over de kunst van het verdwijnen. Reflectie op twee Masterclasses van Lucas Vandervost

Rosa Lambert

In het najaar van 2018 gaf acteur/regisseur Lucas Vandervost twee masterclasses die inkijk gaven in zijn eigenwijze omgang met tekst(zegging) in het theater. De eerste vond plaats in Theater …

Lees dit artikel →

Knooppunt van zintuigen. Synesthesie en cross-modaliteit in muziek

Umut Eldem

In de jongste eeuw hebben wetenschappers ontdekt en aangetoond dat sommige mensen kleuren en beelden zien wanneer zij muziek horen, met name door het neurologische verschijnsel ‘synesthesie’. In dit …

Lees dit artikel →

Ex Libris

Decorontwerpen van May Néama

Jan Dewilde

Een aanzet tot interdisciplinaire samenwerking tussen Antwerpse kunsthogescholen May Néama, decorontwerp (1936) voor het eerste tafereel uit het tweede bedrijf van Prinses Zonneschijn van Paul Gilson …

Lees dit artikel →

Recensie

Ontregeling in het onderzoeksatelier

Thomas Crombez

Dit veelkleurige boek wil verslag uitbrengen van een onderzoeksproject dat drie jaar lang aan de MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts and Design) liep. De kleuren weerspiegelen de diversiteit van …

Lees dit artikel →

Dialoog

Een hoek in het midden van de kamer

Ellen Schroven

Nawoord bij Pending walls, broken glass and blue striped glue van Berten Jaekers en Élodie Huet. Pending walls, broken glass & blue striped glue . Een tentoonstelling van Élodie Huet, Berten …

Lees dit artikel →